Czy skrobia kukurydziana stosowana jest tylko w kuchni?

W kuchni jako zagęszczacze do potraw stosowane być mogą zróżnicowane składniki. Niemniej jednak nie wszystkie z nich sprawdzają się w tej roli tak samo dobrze. Za jednej z najbardziej powszechnych produktów zagęszczających uważana jest skrobia kukurydziana. Stanowiąca podstawę gotowania oraz pieczenia od wielu lat, przetrwała w niezmienionej formie do dzisiaj, co pozwala nadal czerpać z niej jej najlepsze właściwości. Czy jednak zastosowanie skrobi kukurydzianej ogranicza się wyłącznie do czynności związanych z przygotowywaniem żywności?

Podstawowy składnik spożywczy w kuchni

Skrobię kukurydzianą otrzymuje się nie z ziaren kukurydzy, a jej pręcików. Dzięki temu cechuje się ona innymi właściwościami niż standardowa mąka kukurydziana. Polecana jest osobom nietolerującym glutenu, gdyż go nie zawiera. Dzięki drobnej gramaturze nadaje się do zastosowania w większości rodzajów potraw, choć zazwyczaj używana jest jako zagęszczacz do sosów czy dodatek do wypieków. Skrobia kukurydziana jest ogromnym magazynem dla węglowodanów, dlatego polecana jest wtedy, gdy potrzebujemy dostarczyć naszemu organizmowi energię. Jednocześnie, nie posiada zbyt dużych ilości błonnika czy witamin, toteż pod tym względem jej walory nie należą do najwyższych. Niemniej jednak jej sporym atrybutem jest to, iż należy do grupy składników bezzapachowych, co ułatwia jej stosowanie w gastronomii – nie wpływa silnie na oryginalny smak potraw, a jedynie zagęszcza je i nadaje odpowiednią konsystencję.

Skrobia kukurydziana a inne zastosowania

Skrobia kukurydziana oprócz swych kulinarnych właściwości pochwalić się może innymi możliwościami zastosowania. Jako naturalny produkt traktowana być może jako środek na oparzenia słoneczne czy ukąszenia owadów. Zmniejszy zarówno ból, jak i świąd – pamiętajmy jednak, iż musi być zastosowana w formie specjalnie przeznaczonej do tych czynności pasty. Jeśli chodzi o praktyczne zastosowania w gospodarstwie domowym, to skrobia efektywnie poradzić sobie może z czyszczeniem trudno ścieralnych plam i zabrudzeń (od oleju, krwi oraz jedzenia). Skrobię kukurydzianą kupimy w praktycznie każdym większym sklepie spożywczym. Jest to produkt ogólnodostępny o niskiej cenie. Jego walory są na tyle zróżnicowane, że warto mieć ten składnik zawsze pod ręką.

Krótka charakterystyka skrobi kukurydzianej:

  • przystępny cenowo produkt,
  • skrobia powinna być przechowywana w zamkniętym i suchy pojemniku,
  • stosowana głównie jako zagęszczacz do potraw, ale i odnajdująca się w kosmetologii czy praktycznych domowych zastosowaniach,
  • może być używana jako suchy szampon do włosów,
  • świetnie radzi sobie z usuwaniem plam.